
NEW ENERGY TASKFORCE
Oplossingen voor meer ruimte op het net
In de New Energy Taskforce (NET) werken het Havenbedrijf Rotterdam, Stedin, TenneT en Deltalinqs samen met bedrijven aan oplossingen om congestie op het elektriciteitsnetwerk te verminderen. Zo helpen we elkaar met nieuwe energie vooruit.




Meer ruimte op de korte termijn
De energietransitie en economische groei vragen steeds meer capaciteit van het elektriciteitsnet. Op veel plekken in de Rotterdamse haven is de vraag inmiddels groter dan de capaciteit. Daardoor ontstaan volle elektriciteitsnetten. Het betekent dat meer elektriciteit afnemen in grote delen van de haven niet meer mogelijk is. Nieuwe aanvragen hiervoor komen daarom op een wachtlijst en de komende jaren wordt het elektriciteitsnet daarom uitgebreid. Maar veel bedrijven hebben nu al meer elektriciteit nodig. Bijvoorbeeld om te verduurzamen of uit te breiden.
​
Daarom werkt NET aan oplossingen die op korte termijn kunnen worden geïmplementeerd, zodat bedrijven toch vooruit kunnen. Door knelpunten samen met bedrijven en netbeheerders onder de loep te nemen, kunnen we vaak al veel mogelijk maken. Denk daarbij aan de inzet van flexibel vermogen, tijdelijke opwek van elektriciteit of nieuwe, gezamenlijke oplossingen tussen bedrijven.
Nieuwe oplossingen
Binnen NET zoeken we mogelijkheden om de beschikbare elektriciteitsinfrastructuur in het havengebied beter te benutten. Daarbij kijken we naar twee oplossingsrichtingen:
Extra capaciteit creëren, denk aan:
-
Bestaand flexibel opwekvermogen ontsluiten (“achter de meter”)​, bijvoorbeeld door het gebruiken van Warmtekrachtkoppelingen (WKK).
-
Bijplaatsen van kleinschalige opwek op het bedrijventerrein. Een succesvol voorbeeld hiervan is het bijplaatsen van een methanol opwekinstallatie bij een bedrijf.
-
Realiseren van lokale energie-opwek voor meerdere bedrijven en een deelgebied. Zo kunnen kleine energiecentrales mogelijk direct aan het 150kV net leveren, om daarmee het hoogspanningsnet te ontlasten.
-
Alternatieve energiedragers om de vraag naar elektriciteit te dempen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar een collectieve stoompijp op de Welplaatweg in het Botlekgebied om daarmee meerdere bedrijven van energie te voorzien.
​
Optimalisatie van huidige capaciteit door meer flexibiliteit, denk aan:
-
De vraag van bedrijven beter laten aansluiten op het beschikbare vermogen van het net, bijvoorbeeld door piekverschuiving of bijplaatsen van een batterij.
-
Flexibel vermogen van andere bedrijven in de buurt gebruiken of het ontwikkelen van lokale ‘energy hubs’.
-
Nieuwe energiecontracten waarbij het voor bedrijven makkelijker of aantrekkelijker wordt om het gebruikspatroon aan te passen.​

---10351.jpg)

Gebiedsgerichte aanpak
Het vinden van nieuwe oplossingen vergt maatwerk, waarbij in detail gekeken wordt naar het netwerk in specifieke gebieden en de behoefte van bedrijven. Daarom is het werk van de Taskforce opgedeeld in deelgebieden:
-
Pernis, Vondelingenplaat, Botlek en Europoort: hiervoor kijkt de Taskforce naar nieuwe oplossingen.
-
Waalhaven, Eemhaven en Merwevierhavens: in deze gebieden loopt nog een congestieonderzoek van TenneT. Daarbij kijkt TenneT in detail waar en wanneer het netwerk vol zit. Zodra deze data er is, kan de Taskforce ook hier aan de slag.
-
Maasvlakte: op dit moment geen sprake van congestie en de Taskforce is hier niet nodig.
Hoe kan de Taskforce mij als bedrijf helpen?

Zit jouw bedrijf in één van bovenstaande deelgebieden en sta je op de wachtlijst voor een nieuwe of zwaardere elektriciteitsaansluiting? Dan kan de New Energy Taskforce jou mogelijk helpen.
Het is belangrijk dat je altijd eerst een aanvraag hebt gedaan voor je aansluiting bij de netbeheerder. Heb je dit gedaan en sta je op de wachtlijst? Dan kun je met de New Energy Taskforce in gesprek om te kijken hoe zij je op korte termijn mogelijk verder kunnen helpen. Klik hier om contact op te nemen.
Het team van NET in detail kijken naar de capaciteit van het netwerk, maar ook wanneer je als bedrijf precies hoeveel energie nodig hebt. Alleen dan kunnen nieuwe oplossingen worden gevonden. Uiteraard gaat de New Energy Taskforce vertrouwelijk met deze data om.
Het Team

Robin Duvaloois

Harry van Dijk

Guus van Leerdam

Freija Rappoldt

Stephan den Bleker

Myrthe Koch

Marco Kolster

Noor Abrahamse

Niels van der Knaap

Eline van Krimpen

Daphne van Paridon

Liona van Kuikhoven
FAQ
Of heb je een andere vraag? Mail ons.
Wanneer moet ik contact opnemen met NET en wanneer met mijn netbeheerder? Heb je een zwaardere of extra elektriciteitsaansluiting nodig? Doe dan altijd eerst een aanvraag bij de netbeheerder. Heb je dit gedaan en sta je op de wachtlijst? Zoek dan contact met de Taskforce zodat zij samen kunnen kijken hoe ze jou op korte termijn toch verder kunnen helpen. Daarbij zullen ze detail kijken naar de capaciteit van het netwerk, maar ook wanneer je als bedrijf precies hoeveel energie nodig hebt. Alleen dan kunnen we nieuwe oplossingen vinden. Uiteraard gaat de New Energy Taskforce vertrouwelijk met deze data om.
Wat betekent netcongestie in de Rotterdamse haven? Netcongestie, ook wel filevorming op het elektriciteitsnet, betekent dat er meer vraag is naar transport van elektriciteit dan het net aankan. Bedrijven met een grootverbruikersaansluiting (een aansluiting groter dan 3 x 80 ampère) in dit congestiegebied komen op een wachtlijst als zij een aanvraag doen voor een nieuwe aansluiting of een verzwaring van het gecontracteerde vermogen, tot er weer voldoende ruimte is op het net. Dit is sinds december 2024 het geval in alle delen van de Rotterdamse haven, behalve de Maasvlakte, waar nog wel ruimte is op het elektriciteitsnet.
Wanneer is de congestie weer opgelost? Dat verschilt per gebied. Op dit moment wordt door de netbeheerders in alle delen van de haven gewerkt aan uitbreiding van elektriciteitsnet. Daarbij worden nieuwe onderstations gerealiseerd en ook bestaande onderstations en verbindingen worden verzwaard. Dit is een investering van meer dan een miljard en van meerdere jaren. Daarbij is het belangrijk om te weten dat projecten in verschillende delen van de haven nauw met elkaar samenhangen. Zo is uitbreiding van één hoogspanningsstation niet voldoende, ook het onderstation en de verbinding daarnaartoe moeten gereed zijn voordat er daadwerkelijk capaciteit bijkomt. Zo zal de congestie in het Botlek, Europoort, Pernis en het Vondelingenplaat gebied pas zijn opgelost als alle projecten in het deelnet Simonshaven zijn gerealiseerd (vanaf 2029). De congestie in de Waalhaven, Eemhaven en Merwevierhavens is naar verwachting tussen 2032-2035 opgelost, maar dit is pas met zekerheid te zeggen nadat TenneT het congestieonderzoek heeft afgerond eind 2025.
Waarom heeft NET dezelfde data nodig die ook al gegeven is voor eerdere initiatieven zoals de CES of het Data Safe House? Het vinden van nieuwe oplossingen vergt maatwerk. Hiervoor is specifieke data nodig van de energiebehoefte, waarbij bijvoorbeeld ook wordt gekeken naar het benodigde piekvermogen per uur. Juist in dit bereik liggen vaak kansen om meer ruimte te vinden of slim samen te werken. De data die eerder is gedeeld voor de CES bevat minder details en kijkt vooral naar verbruik op jaarbasis. Bovendien mag de data die in 2024 is gedeeld voor de CES vanwege de vertrouwelijkheid niet gebruikt worden voor andere doeleinden. De Taskforce zal bedrijven daarom altijd apart benaderen om verbruiksdata te mogen inzien onder NDA.
Wat moet ik als eerste doen als ik extra capaciteit nodig heb? Zie: Wanneer moet ik contact opnemen met NET en wanneer met mijn netbeheerder?
Er wordt vaak gezegd dat er congestie op papier is, maar niet daadwerkelijk op de stations. Hoe zit dit? Het netwerk van TenneT en Stedin zit in veel gebieden regelmatig aan zijn grenzen. Dit betekent dat het maximale vermogen wordt gebruikt. Toch kan het ook zijn dat er op bepaalde momenten van de dag nog wel ruimte is, bijvoorbeeld omdat sommige bedrijven dan tijdelijk minder energie gebruiken. De New Energy Taskforce kijkt daarom ook in detail naar de behoefte van bedrijven en naar de momenten dat er nog ruimte is op het netwerk om dit soort kansen te identificeren.
Heeft het zin om me te melden bij de netbeheerder als ik extra aansluiting wil, als er toch congestie is? Ja. Alleen wanneer je een aansluiting hebt aangevraagd bij de netbeheerder kan de New Energy Taskforce kijken naar mogelijke oplossingen. Bovendien geeft dit de netbeheerder belangrijk inzicht in de elektriciteitsbehoefte in een gebied en de benodigde netverzwaring.